luni, 27 ianuarie 2014

13 lecții din 2013

Scriu abia acum o recenzie a anului trecut pentru că am vrut să treacă și o parte din 2014 ca să-mi pot face o impresie despre ce va veni și ca să pot evalua începutul de an cu cel precedent.

M-am gândit să adun 13 învățăminte pe care le-am acumulat anul trecut și care merită să fie împărtășite pentru a te ajuta să nu mai faci aceleași greșeli sau pentru a veni în sprijinul tău dacă ești deja pe o cale mai bună.

1. Numărul 13 are ghinionul sau norocul pe care tu i-l dai
Din fericire pentru mine,  10+3 a reprezentat contexte favorabile: aniversarea relației mele, terminarea facultății, numărul apartamentului este 130 etc.
Ideea este că orice număr (sau cuvânt) are însemnătatea pe care tu alegi să o atașezi acestuia.

2. Dacă vrei, poți îmbunătăți lumea
Știu că s-a împământenit vorba „a schimba lumea”, dar trebuie să precizezi de fiecare dată „schimbare pozitivă” ca să fii sigur că asta vrei să transmiți (și Hitler a schimbat lumea, așa-i?), așadar aleg verbul „a îmbunătăți” pentru vorbi despre schimbare. Nu am creat o revoluție (încă), dar încet-încet, de mai bine de 5 ani, contribui la îmbunătățirea microuniversului buzoian. De multe ori, a îmbunătăți lumea trebuie să fie ceva măreșț, însă alături de oamenii minunați din JCI Buzău, am pus câte o cărămidă, mai mică ce-i drept la fundația unor tineri care în viitor vor ajunge lideri.

3. Karma există
Recunosc, informațiile mele despre karma se limitează la „Karma’s a bitch” și câteva discuții cu apropiații despre asta, dar m-am prins că Universul are grijă să echilibreze lucrurile bune sau rele pe care le face cu întâmplări corespunzătoare la adresa ta.

4. Ce nu-ți notezi, dispare
Indiferent că ești „smartfonizat” sau umbli cu o agendă și un pix după tine, tot ce-ți trece prin cap și poate contribui lumii în care trăim va fi doar o idee greu de adus aminte dacă nu ajunge să fie notată undeva. Mi se întâmplă să mă trăznească tot felul de idei (branduri sau produse noi, acțiuni/lucruri de îmbunătățit etc.) și sunt conștient că indiferent de momentul când vor fi puse în practică, trebuie să le păstrez și de-asta o agendă de buzunar și un pix sunt mereu în apropiere.

5. Ce gândești, trăiești
De câte ori s-a întâmplat să te trezești dimineața și să te lovești la degetul mic de la picior și să consideri că toată ziua va merge prost și așa a fost?
De câte ori s-a întâmplat să te trezești zâmbind și să fii sigur că așa o vei ține toată ziua, iar asta s-a și întâmplat?
Oricum ar fi, ai avut dreptate în ambele cazuri. Felul în care îți vei închipui că se va desfășura ziua ta va fi exact ce vei trăi.
Suntem ființe care lucrează pe baza unor programe inconștiente, însă ține de noi să facem alegeri în fiecare dimineață care să ne îmbunătățească.

6. Muzica este cea mai ieftină terapie și cel mai bun prieten al tău
Te simți fără vlagă? Sau ai prea multă energie?
Alege melodii care să-ți îmbunătățească starea sau să ți-o susțină, ascultă versurile cu atenție și caută să descoperi ceva într-o piesă pe care poate o vei asculta pentru a suta oară.
„Don’t worry, be happy”, da?

7. Educația este ușa, designul este cheia succesului 
Hai să ne imagineăm o ușă!
Sunt sigur că mintea ta va genera un rezultat diferit de al meu.
Și este normal. Toți suntem diferiți și avem o altă experiență decât ceilalți, astfel încât este posibil ca ușa ta să fie din lemn, iar a mea din metal, a ta maro, iar a mea gri.
Educația (suma tuturor experiențelor de învățare) este exact această ușă pe care ne-o construim de-a lungul anilor și pe care o folosim pentru a păși în afara zonei de confort.
Designul este cheia pentru că înseamnă suma alegerilor pe care le facem - orice proiect al unui serviciu sau produs este rezultatul a ceea ce designerul a ales să pună sau să excludă în acel produs sau serviciu.
Așadar, teoria (educația) pusă în aplicare (designul) într-un fel sau altul va determina nivelul de succes pe care fiecare dintre noi îl va atinge.

8. Mai puțin este cu adevărat mai mult
Hai să ne mai imaginăm ceva: ți-a luat foc spațiul în care locuiești (camera ta, apartamentul tău/casa ta - spațiul tău personal)!
Cât de greu îți va fi să salvezi 10 lucruri? Dar, 500 de lucruri?
Știu că nu vei alerga să-ți salvezi gelul de duș, dar în ceea ce privește lucrurile esențiale de care ai nevoie, ai suficiente dacă pot încăpea într-un ghiozdan.
Cu cât avem mai multe lucrurile pe care trebuie să le îngrijim și să le plimbăm de colo-colo când ștergem praful cu atât vom fi mai împovărați și nu vom putea să ne dedicăm timp unor experiențe cu adevărat frumoase.

9. Orice succes are la bază o comunicare eficientă
Indiferent dacă vorbim de relația cu cei apropiați, de locul de muncă sau de următorul proiect de voluntariat, reușita acestora se găsește în a transmite clar mesajul pe care ni-l dorim, prim mediul potrivit și cu cât mai puțin zgomot.
Faptul că Obama a reușit să ajungă Președintele SUA sau că Băsescu jignește jurnaliști de la anumite televiziuni, sunt rezultate ale nivelului de comunicare, mai ales intrapersonal, cât și interpersonal.

10. Oamenii se schimbă
Într-adevăr, un clișeu american spune că „poți scoate o fată din ghetou, dar ghetoul din fată,nu”, iar alta mioritcă spune „lupul își schimbă părul, dar năravul, ba”.
Însă, dacă le dai oamenilor șansa să demonstreze și crezi cu adevărat în ei că pot deveni mai buni, sunt șanse foarte mari să vezi niște schimbări impresionante și de durată.

11. Acționează, greșește, învață, îmbunătățește, reia
Știu că nu este o lecție a mea și sigur o găsim în vreo poză cu citate pe facebook, dar așa este.
În loc să trăiești în nesiguranță și „ce s-ar întâmpla dacă...”, alege să faci pasul, oricare ar fi el și să vezi ce consecințe apar.
Copiii fac asta cu orice, se lovesc, se prind că nu le place și a doua oară știu ce trebuie să evite. Noi am devenit adulți și calculăm ore întregi înainte de a acționa.

12. Ne trebuie și artă
Deși sunt designer și de multe ori mă întreb de ce în țara noastră avem mai mulți artiști decât designeri veritabili - nelămurirea mea se bazează pe faptul că avem de rezolvat probleme de bază (asta fac designerii) înainte de a căuta să ne înconjurăm de frumos (asta fac artiștii).
Dar, cu toate astea, o cultură estetică decentă ne va permite să apreciem ce înalță cu adevărat simțurile și spiritul, să discernem arta de kitsch și să ajungem să ne bucurăm de mediul pe care îl creează ceilalți.

13. Totul curge, nu există început sau sfârșit
Poate doar în științele exacte și în trafic avem un STOP și un START, însă în viață, chiar dinainte să te naști, există o energie a Universului care a conspirat la „coincidența” vinovată de nașterea ta.
Nimic nu stă locului în acest Cosmos care încă nu a fost descoperit complet, și înainte de Big Bang a existat o vibrație și cu siguranță după ce va fi dispărut această lume va exista o altă.
Secretul constă în a găsi pârghiile prin care să controlezi acest flux de energie și să-l direcționezi în favoarea ta și a celor din jurul tău.

Și pentru că am încheiat într-o notă legată de natură și Univers, vă las cadou un ultim interviu cu marele matematician Benoit Mandlebrot, în care acesta vorbește despre tiparele ascunse ale lumii înconjurătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu