marți, 15 octombrie 2013

Eveniment, marca BOSI


Acum fix 13 zile (numărul meu norocos se pare) am participat la o întâlnire BOSI (Bucharest Outdoor Self Improvement) și scriu acum pentru că am reușit să termin un proiect care m-a solicitat suficient încât să vreau o vacanță.

Chiar și așa, sunt pe drumul reenergizării și abia aștept să apară noi provocări pe care să le abordez mai eficient datorită experienței căpătate.

Revenim la BOSI și întâlnirea cu Vlad Tăușance care ne-a pus mintea la contribuție și a reușit să ne demonstreze că a fi creativ nu ține de domeniul în care activezi, ci de voința pe care o ai.

Vlad a deschis cele două ore pe care urma să le petrecem împreună cu câteva povești despre creativitate și a prezentat o scurtă istorie a sa. Trecerea prin diferite joburi și activități (barman în Vama Veche, bucătar amator sau DJ) a reușit să-i pună mintea în contexte noi care l-au ajutat să realizeze conexiuni interesante între lucruri simple și astfel a ajuns să lucreze în Friends Advertising, loc unde a gândi în afara cutiei este o necesitate pentru a rămâne o voce importantă în industrie.

Am trecut la câteva sfaturi practice, la ce înseamnă creativitatea și cum ea există doar dacă vorbim de rezolvarea unei probleme:
Analiză -> Generare de idei -> Dezvoltarea unei idei -> Implementare
Așadar, începi cu o analiză a situației, cauți să rezolvi o problemă, generezi posibile soluții (idei), iar apoi trebuie să implementezi cea mai bună variantă.


„Orice obstacol este o oportunitate” - Vlad Tăușance
O abordare interesantă a procesului creativ am descoperit-o când, Vlad, vorbind despre cum s-a apucat de poezie (era să uit de pasiunea lui pentru scris și despre cartea publicată), ne-a spus că sunt doar două lucruri de făcut: 1. Furi și apoi 2. Găsești stilul tău. O idee, care, în opinia mea, se aplică oricărui domeniu, desigur,  furt, în limitele legii.

Un alt lucru de care am avut parte a fost să gustăm un pic din spiritul Creative Fitness Studio, un proiect dezvoltat în urma unei discuții întâmplătoare în biroul Friends.

Să uităm de unde am plecat a fost un joc care ne-a pus mintea la contribuție și a avut câteva reguli simple: începi cu un cuvânt, scrii alte cuvinte care îți vin în minte, te oprești când consideri, îți alegi un cuvânt din cele noi și reiei pașii anteriori.

Cu acest joc elementar poți ajunge să faci conexiuni între elemente care inițial păreau a fi la ani lumină depărtare și astfel, poți da naștere unor texte/reclame/soluții la care nu te-ai fi gândit vreodată.

Vlad a glumit spunând:
Acest joc are loc în mintea unui schizofrenic automat. Pentru el o portocală poate fi albastră și are dreptate: Portocală -> Sferă -> Pământ -> Albastru. El va sări pași fără să își dea seama, dar logica funcționează perfect. 
Întâlnirea se apropia de final, însă am mai avut timp de câteva jocuri utile pentru a dezvolta creativitatea practică și de câteva povești despre cum inovațiile apar din alte intenții: cel mai interesant exemplu a fost cel al superglue, care inițial se dorea a fi o lentilă lichidă specială, apoi a devenit soluție cu care erau oprite hemoragiile soldaților în timpul războiului din Vietnam și apoi a devenit faimosul adeziv.

Nota în care a terminat Vlad această ediție BOSI a fost una dedicată generozității, a vorbit despre cum este mult mai important să dai ceva înapoi lumii și despre cum este mai important să contribui la dezvoltarea altora.

Vă las întrebarea cu care și-a încheiat Vlad sesiunea și vă invit să meditați cu seriozitate asupra ei:
Ce cadou fac eu omenirii?

PS: Urmăriți activitatea BOSI și dezvoltați-vă alături de o comunitate foarte faină din urbea capitală.
https://www.facebook.com/groups/bosigroup/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu