marți, 23 aprilie 2013

Aniversarea unei experiențe

Primii pași
Acum 3 ani, exact într-o zi la fel de primăvăratică precum cea de azi, subsemnatul și-a îndeplinit o dorință: să aibă sub degetele sale un MacBook Pro de fiecare dată când redactează un referat, navighează pe internet sau realizează o prezentare.

Am descoperit ce înseamnă Apple prin 2008 și am urmărit cu interes fiecare știre și fiecare nouă lansare de produs a marelui geniu contemporan, Steve Jobs. Am înțeles atunci că mai există și altceva în afară de Microsoft/Windows, iar asta a fost salvarea mea.

Fiind sătul de erorile tâmpite ale Windows, mai mult decât alte criterii pe care le aveam în vedere la momentul respectiv, pentru că în liceu, computerul era doar o legătură la internet și cu câteva jocuri de care eram pasionat (Need for Speed Underground/2, Max Payne sau Counter-Strike), îmi doream altceva și voiam să scap de blestemul ecranului albastru. Știam câteva ceva despre linux, mă mai documentam despre Ubuntu, însă descoperirea Mac OS și clipurilor despre cum funcționează un Mac pe siteul Apple m-au făcut să mă îndrăgostesc de simplitatea, eficiența și experiența de utilizare impecabilă pe care o oferea această platformă.

Am fost mereu nesincronizat cu lansările de noi Macbook-uri, ba eram în timpul liceului și nu aveam o nevoie adevărată de laptop, ba tocmai începuse facultatea și urma foarte curând un update pe care trebuia să-l aștept. Momentul perfect a fost aprilie 2010.

Eram anul I, se apropia Sesiunea de Comunicări Științifice și combinat cu o altă pasiune recentă, vorbitul în public, îmi doream neapărat să am Macbook pentru a putea livra prezentările incredibile cu care magnetiza publicul Steve Jobs. Țin minte că am stat pe capul celor de iStyle vreo săptămână, cu aproape 10 mailuri schimbate pentru a mă asigura că voi primi în timp util laptopul și că voi avea tot ce-mi trebuie ca să fac magie în fața oricărui public.
În timpul unei prezentări din iunie 2010
MacBook-ul nu se vede, dar el era responsabil
Experiența, nu produsul
Am doi prieteni foarte buni la Automatică, foști colegi de liceu, pe care i-am sâcâit suficient în discuții despre rivalitatea Apple - Microsoft, care și astăzi mai glumesc pe seama mea când ne mai găsim la bere referitor la pasiunea mea pentru merele din aluminiu.

Articolul de față nu-și dorește să stabilească un adevăr absolut în privința menționată mai sus, ci să prezinte cât se poate de subiectiv, experiența unui utilizator de Macbook, pentru că la finalul zilei, despre asta este vorba. Dacă există șansa, ca tu, curios fiind în urma celor prezentate de mine, vei căuta să descoperi mai multe despre Apple, voi fi fericit să știu că cineva poate avea o relație mai bună cu tehnologia.

Fiind deja în temă cu filozofia Apple și cu importanța pe care o acordă utilizatorului, am fost plăcut surprins că nu au mințit cu nimic în privința asta. Încă de la frumusețea cutiei pe care o țin la loc de cinste pe biblioteca mea și până la felul în care am interacționat fizic, prima dată, cu produsul, tot drumul către prima apăsare a butonului de pornire, a fost un deliciu.

Pentru a nu-mi găsi patul gol mâine dimineață și o scrisoare cu nuanță geloasă pe pernă, voi enumera câteva din plusurile și minusurile relației mele cu o combinația de aluminiu, plastic și sticlă frumos executată:
  • am fost mai fericit - fără erori cretine, blocaje când îmi era lumea mai dragă sau documente pierdute pentru că nu exista autosave, am zâmbit mai mult și m-am putut bucura mai mult de creație și mai puțin de service;
  • nu este scump - am fost norocos că l-am cumpărat înainte de criză, dar tot am investit ceva când l-am luat, însă pe termen lung și cu tot cu o schimbare de ventilator și a unui cablu intern, nu pot spune că a fost un cost mare pentru că încă din prima zi de utilizare am avut licențe pentru toate softurile, cu atât mai mult pentru sistemul de operare, iar un laptop din aluminiu al concurenței este la un preț comparabil;
  • poate fi profitabil - MacBook-urile în combinație cu sistemul propriu de operare, vin însoțite și de o suită de softuri dedicate creației/creativității: GarageBand - muzică, iPhoto - fotografie, iWeb - design de siteuri, iMovie - videografie, pe care le poți stăpâni într-un timp scurt și din care poate apărea un profit decent dacă te dezvolți în această direcție;
  • există aplicații compatibile - o prejudecată populară asupra Mac-urilor este aceea că nu există softuri cu care să deschizi cele mai utilizate formate de fișiere de pe Windows, însă alternative există (iWork, similar Office) și nu apar probleme de compatibilitate;
  • mi-a îmbunătățit viața - odată ce devii MacUser ajungi să intri în contact cu alți utilizatori, o comunitate foarte strânsă și cu o cultură foarte bună, mai ales în State, orientată către minimalism; contactul acesta a însemnat pentru mine o schimbare a stilului de viață, o încercare de descoperi un sens mai profund al vieții și de a dori să îmbunătățesc lumea la rândul meu; schimbarea nu a venit în sine pentru că mi-am cumpărat un MacBook, ci pentru că am avut mintea deschisă și am folosit un produs ca pe un mijloc de cunoaștere, nu ca pe un scop final.
Cred că mai sunt multe lucruri de spus. Important este deschis o ușă pe care vă invit să o deschideți doar cu filtrul minții voastre și să o folosiți cum considerați voi că este mai bine.
Iarăși la treabă, august 2012
Astăzi am descoperit că 23 aprilie este Ziua mondială a cărții și se pare că s-a potrivit numai bine cu cartea pe care eu am deschis-o acum 3 ani. Promit să mai stăm de vorbă și peste 3 ani când o să vă mai spun prin ce peripeții am trecut alături de companionul meu.
Pregătind o prezentare, aprilie 2013
Sursă foto
Până atunci, sunt curios care este produsul care v-a îmbunătățit viața și ce poveste are?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu