sâmbătă, 14 aprilie 2012

Primii pași către o prezentare de succes

Se întâmplă de multe ori să ai nevoie de prezentare în timpul unui discurs pentru a-ți susține mai bine punctul de vedere, pentru a prezenta un raport sau pentru a oferi un material dincolo de cuvinte.

Încă de la început, vreau să fac distincția între prezentare și discurs pentru a evita orice confuzie: prezentarea este acel material grafic digital sub forma unor diapozitive, iar discursul este înșiruirea coerentă a  unor cuvinte, propoziții, fraze care se transmit prin viu grai. Pe scurt: prezentare = slideshow și discurs = vorbele tale.

Cred că este foarte bine să această separare în minte atunci când vrei să vorbești în fața unui public pentru că trebuie să-ți pui următoare întrebare: Am nevoie de prezentare?. Dacă vei răspunde da mai întreabă-te de două ori, iar dacă este tot da atunci vei folosi o prezentare și dacă vei răspunde nu, treci la creion și hârtie pentru a-ți revizui discursul.

Sunt cazuri când o prezentare poate să te încurce mai mult decât să te ajute sau pur și simplu nu-și are locul. Atunci când povestești ceva personal, când prezinți concepte abstracte sau ai un discurs argumentativ, nu ar trebui să te streseze prezentarea. Dedică-ți timpul unui discurs excelent.

Dacă vei folosi în cele din urmă o prezentare, îți ofer 5 sfaturi care să te ajute să oferi o prestație grozavă:

1. Înainte de computer au fost creionul și hârtia. Până și cele mai de succes filme de animație au plecat de pe foaia unui desenator așezat la o planșetă cu un fir logic bine clădit. Atunci când plănuiești o prezentare poți începe să o construiești pe hârtii de bloc notes considerând o foaie un slide. Te poți juca, rearanja și ordona structura astfel încât în fața computerului doar să le digitalizezi.

2. Mai multă grafică, mai puțin text. Este dovedit științific că nervul optic este cel mai gros nerv din organism și astfel primește cea mai mare cantitate de informație dintre toate simțurile. Dacă vrei să fii ajutat de prezentarea ta, trebuie să folosești imagini sau conținut grafic de calitate cât mai înaltă și potrivit contextului.

3. Construiește cu unitatea în minte. Dacă vrei ca oamenii să nu plece bulversați sau să nu le pierzi interesul, prezentarea trebuie să aibă același tip de conținut grafic (fotografii, caricaturi, simboluri 2D/3D) și același font. Gândește-te că ar exista un post de radio unde fiecare melodie difuzată este din alt gen muzical, poate chiar la extreme și ai avea o experiență din asta de 20 de minute. Așa se poate întâmpla și cu o prezentare dacă alegi să faci un talmeș-balmeș de clip arts și fotografii stock.

4. Avec ou sans? În traducere ar fi „Cu sau fără?” și probabil deja te întrebi la ce se referă. Fără să o mai lungim, aici vorbim de fonturi, acele opțiuni pe care le ai atunci când vrei să îmbraci un text în anumite haine: clasice, moderne sau futuriste. Există două mari familii de fonturi, serif și sans serif , denumiri care vin din franceză și se referă la pintenul unei litere. Dacă vei arunca un ochi mai atent poți observa că unele fonturi (Arial, Helvetica, Trebuchet MS, Verdana) se termină drept la extremități, iar altele mai ascuțit (Times New Roman, Palatino, Didot). Diferența dintre ele este de ordin funcțional, cele sans serif se citesc mai ușor pe ecran, iar cele serif se citesc mai bine imprimate, dar există și o diferență de ordin estetic, evident, la alegerea utilizatorului. Așadar, pentru prezentări este mai bine să folosești fonturile fără pinten.

5. Cea mai bună prezentare este cea care nu există. Probabil te-a bulversat acest ultim sfat, dar te pot ajuta: o prezentare este cu atât mai bună cu cât nu vei avea nevoie de ea. Se poate întâmpla să se defecteze computerul, să nu fie cablu pentru proiector, să nu meargă proiectorul cu totul și tot așa încât să ajungi să nu poți proiecta prezentarea la care ai muncit urmărind primele 4 sfaturi. Lucrează la o prezentare de care te poți lipsi dacă va apărea acest caz și bazează-te întotdeauna pe discursul tău.

Mai jos sunt două discursuri ținute la Public Speaking Support Group în care vorbesc despre Cum să faci o prezentare bună și despre Diacritice.

Spor la prezentări!

Un comentariu: