Astăzi am avut parte de o dovadă că România are șanse de recuperare și că este pe calea cea dreaptă.
Există destui critici neavizați ai capitalismului, unii mai apar și pe la protestele recente, alții doar prestează sistematic prin diferite medii românești.
Dar cum se leagă mâncarea gratuită de la IKEA cu criticii capitalismului?
Să o luăm pas cu pas.
Pentru că a mea domnișoară a plecat în grabă spre serviciu și-a uitat portofelul, iar freelancerul familiei a fost nevoit să facă un detur de la birou său către biroul ei și astfel am ajuns să luăm prânzul la IKEA.
Nimic special până aici.
După ce ne alegem bunătățile suedeze, ne îndreptăm spre casă și observăm ceva forfotă pentru că se părea că nu ar merge casele și nu se pot face încasări. Am așteptat cuminți și am descoperit că intuisem bine, iar tot ce-am primit a fost „Astăzi mâncați gratis la IKEA!” discert și câteva secunde reținere pentru a trece pe un caiet cumpărăturile făcute de noi. De altfel, nu am fost singurii norocoși și restul au primit același tratament.
Într-o societate modernă, pentru faptul că vânzătorul are probleme cu casele (am tras cu ochiul și era o eroare de Windows deasupra celorlalte ferestre, deci o nouă lecție a zilei: IT-ul IKEA trebuie să se orienteze către alte platforme), clientul nu trebuie să sufere.
Oamenii civilizați apreciază valoarea timpului, indiferent de ce parte a comerțului se află. (Excepție făcând o companie din Redmond, dar nu intrăm în detalii ;)).
Am zâmbit frumos, ne-am așezat la masă și ne-am bucurat de o marți fără ceasuri rele.
Înainte să tragem o concluzie să clarific legătura propusă la început: toți angajații firmelor din România trec printr-un proces serios de training care să le ofere o înțelegere mai bună asupra culturii organizaționale și a ceea ce are el exact de făcut într-un angrenaj de muncă, oricât de mic sau mare.
Faptul că avem români mai deschiși la minte este pentru că au trecut prin astfel de experiențe și vor putea aplica în viața cotidiană lecțiile pe care le-au descoperit la serviciu.
Sunt sigur că omul care ne-a urat „Poftă bună!” pe banii IKEA are aceleași valori ca un coleg din IKEA Austria, Franța sau de la mama lor, Suedia, adică va ști că timpul înseamnă bani și pentru a-și păstra reputația curată, el va suferi dacă el cauzează problemele, respectiv compania.
Așadar, dragi anti-capitaliști, puneți mâna și munciți, apreciați banul cinstit și profesionalismul celor care fac ceva pentru a-și finanța visele.
Iar la finalul zilei, IKEA s-a ales cu un post gratuit pe Un blog, eu cu o masă la fel de gratuită și să sperăm că cititorii s-au ales cu o lecție de excelență în serviciul cu clienții.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu